Skip to main content

Bezglutenowe i pełne białka – lekkie naleśniki jagodowe!

By 3 czerwca, 201620 listopada, 2022Najpopularniejsze przepisy, Uncategorized

Wolny weekend, sobotni poranek – to najlepsza pora na to, aby wraz z całą rodziną, spotkać się i zjeść wspólne, bajeczne śniadanie! Uczcijmy te chwile jagodowymi naleśnikami, które są świątecznie pyszne!

Kto nie lubi zapachu naleśników o poranku? Słodki aromat gałki muszkatołowej i cynamonu wypełniają waszą kuchnię!

Późne śniadanie lub kolacja, są połączeniem słodkich i wytrawnych smaków. Śniadanie to wyjątkowy czas, który dzielimy wraz z rodziną i przyjaciółmi. Uczcijmy te niezwykłe chwile bogatymi w białko, jagodowymi naleśnikami. Są wegańskie, pełne składników odżywczych i nie zawierają glutenu. Wasi goście będą prosić o dokładkę!

Poniższy przepis jest połączeniem wielu niesamowitych smaków!

Przygotowane według niego naleśniki można jednak dopełnić: zrezygnować z gałki muszkatołowej, dodać skórkę cytrynową, 1/3 szklanki soku z cytryny, jedną łyżkę nasion maku… i gotowe! Wyśmienite, pełne białka, cytrynowo-makowe naleśniki zachwycą was swoim smakiem! Cytryna nada im niezwykłej świeżości, zaś nasiona maku – chrupkości! Tak przygotowane danie można również okrasić odrobiną pysznego masła kokosowego. To się nazywa sztuka!

Nasz wolny weekend nie byłby pełny bez ciasta marchewkowego, które można jednak zastąpić niezwykłymi, marchewkowymi naleśnikami!

Są przepyszne i wymagają jedynie dodatku w postaci marchwi i niesłodzonych wiórków lub płatków kokosowych. Postępuj według zamieszczonego poniżej przepisu, a następnie dodaj do ciasta ½ szklanki poszatkowanej marchwi i ½ szklanki niesłodzonych wiórków lub płatków kokosowych. Największym atutem tych naleśników jest to, że są lekkie i odżywcze, bez konieczności doprawiania ciasta cukrem. By zwieńczyć dzieło, nałóż na górę nieco ubitego mleka kokosowego lub delikatnie skrop danie syropem klonowym, jeśli chcesz dodać jemu odrobiny słodkości.

Mąka z brązowego ryżu jest świetnym zamiennikiem zwykłej mąki ryżowej.

Zawiera więcej błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się syci. Jest również bogata w witaminy i składniki odżywcze niezbędne naszemu organizmowi. W poniższym przepisie zamiast zwykłego jajka zastosujemy jajko „lniane”. Aby uzyskać jedno takie jajko, należy połączyć 1 łyżkę razowej mąki lnianej z 3 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała. Voilà! Idealna, pasująca do każdego przepisu, wegańska substancja wiążąca gotowa! Największą zaletą tych naleśników jest to, że ich przygotowanie zajmuje jedynie około 10 minut! Wesołych Świąt, udanego weekendu!

 Składniki:

1 miarka waniliowego białka Sunwarrior Classic Plus Vanilla
1 i ½ szklanki mąki z brązowego ryżu
¾ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka razowej mąki lnianej
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej wanilii lub wyciągu z wanilii
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Podawać ze świeżymi jagodami, pokrojonymi bananami, syropem klonowym/ z agawy i/lub miodem

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać jedną łyżkę razowej mąki lnianej z trzema łyżkami wody. Odczekać 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
2. W średniej wielkości misce połączyć przygotowane porcje mąki z brązowego ryżu, białka w proszku, mleka kokosowego, proszku do pieczenia, mielonej wanilii, cynamonu, gałki muszkatołowej i soli. Dodać mieszaninę wody z mąką lnianą i mieszać całość do chwili połączenia się składników.
3. Patelnię rozgrzać do średniej temperatury, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć porcje ciasta przez 2–3 minuty (aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza), następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3–4 minuty.
4. Podawać ze świeżymi owocami i, wedle uznania, syropem klonowym/z agawy i/lub miodem.

 

Autor: Rachel Sklar