Nadeszła wiosna – za oknem cieplej i cieplej. To najlepszy czas, by rozpocząć pracę nad kształtowaniem idealnej, plażowej sylwetki! Praca ta powinna jednak dobrze smakować, nieco chłodno i nieco kremowo, zupełnie tak, jak ten doładowany mus białkowy!

Coś niezwykłego sprawia, że zanurzanie łyżeczki w kremowej, zmrożonej, czekoladowej słodyczy przenosi mnie do gorących, letnich dni. Zaś te zmiksowane lody przenoszą mnie poza linię mety, w stronę górskiego szczytu, ponad morskimi falami i gdziekolwiek indziej, gdzie tylko chciałabym się udać.

Ten mus proteinowy jest pełen korzyści!

Korzyści płynące ze spożycia czarnej fasoli

Czarna fasola jest pełna witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, białka i błonnika, które są niezbędne dla zdrowia. Okazało się, że zawiera ona największą liczbę przeciwutleniaczy wśród wszystkich fasoli zwyczajnych oraz sporą dawkę potasu, wapnia, selenu i magnezu. Te składniki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobie serca, chronią przed rakiem i stanem zapalnym, a także regulują poziom cukru we krwi. Czarna fasola to również produkt, który świetnie promuje zdrowe odchudzanie – duża zawartość błonnika i białka sprawia, że po jej zjedzeniu czujemy się syci i pełni energii przez długi czas.

Korzyści płynące ze spożycia kakao

Theobroma cacao (Kakaowiec właściwy) to nazwa rośliny z której otrzymywane jest surowe kakao. Nazwa ta pochodzi z Greki i oznacza „pokarm bogów”. Odkryto, że organiczne, surowe kakao jest produktem posiadającym największe stężenie przeciwutleniaczy. Dowiedziono, że dzięki bogatej dawce tych związków, jego spożycie pomaga w walce z rakiem, chorobą serca i procesem starzenia się. Odkryto także, że produkt ten zwiększa przepływ krwi w tętnicach, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko udaru i powstawania zakrzepów oraz korzystnie wpływa na zdolności poznawcze. Kakao jest również źródłem fenyloetyloaminy, która jest naturalnym antydepresantem, przez co wpływa na poprawę humoru. Kakao zawiera także szereg związków chemicznych, które wprawiają w euforię, takich jak serotonina, tyramina i anandamid.

Korzyści płynące ze spożycia malin

Maliny składają się na niezwykłą mieszankę wielu wyjątkowych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i wody. Jedzenie malin pomaga zapobiegać szkodom wywołanym przez wolne rodniki, a także wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na wzrok, obniża stan zapalny i stopień zaawansowania artretyzmu.

Składniki:

2 miarki czekoladowego białka Sunwarrior – Warrior Blend Chocolate (Mieszanka Wojownika)
1 ½ szklanki czarnej fasoli
1 banan
1 szklanka malin
4 łyżki masła orzechowego
3 łyżki kakao w proszku
1 łyżka mielonej wanilii
2 łyżki stewii w pudrze lub innej organicznej substancji słodzącej
2 łyżki syropu klonowego
1/3 szklanki mleka sojowego/migdałowego/z orzechów nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
¼ szklanki schłodzonej kawy

Sposób przygotowania:

1. Umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym, za wyjątkiem mleka roślinnego i kawy
2. Miksować przez 2 minuty
3. Wlać przygotowaną porcję kawy i mleka roślinnego
4. Przelać do zamykanej foremki do mrożenia (lub, wedle uznania, do osobnych pojemników)
5. Mrozić przez 20 minut
6. Zaspokoić podniebienie!

 

Autor: Danielle Ciminero

Siła Roślin