Bubble tea z czerwoną pomarańczą

Nasyćcie się szklanką tej przepysznej bubble tea w ramach deseru! Ten niezwykły przepis ma niską zawartość kalorii i cukru, ale z pewnością nie brakuje mu smaku! 

Słońce świeci, ptaki radośnie śpiewają – czas więc na chłodny deser! Klasyczna, azjatycka bubble tea zawiera perły tapioki. Produkt ten uzyskiwany jest z korzeni manioku i z natury nie zawiera glutenu. Tapioka jest naturalnym produktem zagęszczającym, dzięki czemu świetnie nadaje się do wielu deserów, takich jak ciasta, puddingi i galaretki.

Bubble tea zawiera czarne lub białe perły tapioki, zwane również kuleczkami boba, które mają konsystencję i teksturę żelek, lecz pozostawiają słodki posmak. Zazwyczaj napój ten pełen jest cukru i kalorii, lecz nie zniechęcajcie się – poniższy przepis przełamuje ten schemat i niemal pozbawiony jest tych składników.

Kluczem do uzyskania idealnej bubble tea są perfekcyjnie przygotowane perły tapioki. Upewnijcie się, że w garnku znajduje się odpowiednia ilość wody, by pokryć tapiokę, a gdy tylko perły wypłyną na wierzch, przykryjcie garnek pokrywką i niech stanie się cud! Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich pereł, możecie umieścić je w szczelnym pojemniku, gdy tylko ostygną. Tak zabezpieczoną tapiokę można przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

W moim przepisie użyłam mleka kokosowego, by nadać bubble tea charakterystycznej, kremowej konsystencji. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym niesłodzonym mlekiem roślinnym: ryżowym, sojowym, migdałowym lub z nasion konopi – wszystkie będą smakować wyśmienicie. Gotowy napój możecie posłodzić odrobiną słodkiego syropu klonowego, syropu z agawy bądź łyżeczką cukru kokosowego. Jeżeli chodzi o herbatę – możecie użyć każdego smaku i rodzaju. Ja użyłam herbaty z czerwoną pomarańczą, by nadać mojej bubble tea owocowego smaku. Innym, świetnym rozwiązaniem jest dodanie sproszkowanej zielonej herbaty (matchy) do wybranego mleka roślinnego. Jej ziemisty smak świetnie komponuje się z jedwabistą konsystencją mleka. Możliwości są nieograniczone!

W moim przepisie użyłam pereł tapioki Let’s do organic, lecz możecie je zastąpić produktem jakiejkolwiek innej firmy.

Składniki:

½ szklanki organicznych pereł tapioki
5 szklanek wody
1 torebka herbaty o dowolnym smaku
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub cukru kokosowego
1 szklanka cząstek czerwonej pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotować trzy szklanki wody. Dodać perły tapioki, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i odstawić na 25–30 minut. Gotowe perły tapioki dokładnie odcedzić, tak, by były sypkie niczym ryż.
2. Podczas gotowania tapioki, do dzbanka wlać 2 szklanki wrzącej wody, wrzucić torebkę herbaty, dodać wybrany produkt słodzący i parzyć przez 5–10 minut, w zależności od tego jak mocna ma być herbata. Po zaparzeniu, wyrzucić torebkę. Wlać 1 szklankę mleka roślinnego i dokładnie wymieszać.
3. Dodać perły tapioki i cząstki czerwonej pomarańczy do herbaty. Po ostygnięciu dzbanek umieścić w lodówce, aby schłodzić napój.

 

Autor: Rachel Sklar 

Siła Roślin