Karobowe szaleństwo – czyli fantastyczny słodki koktajl

Każdy pragnie czekolady, ale nie każdy może ją jeść. Niektórzy są uczuleni a u innych może wywoływać migreny z powodu zawartości kofeiny. Chcesz podzielić się ze swoimi psami? Nie możesz. Czekolada jest toksyczna dla psów.

Na szczęście poniżej mamy napój dla wszystkich miłośników czekolady i wszystkich miłośników psów. Chleb świętojański (karob) posiada właściwości bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi i poprawia trawienie. Napój jest bogaty w potas, magnez, witaminę C, witaminę E, zdrowe tłuszcze i błonnik. To doskonały koktajl na imprezę lub dla dzieci, które pragną czekolady.

Koktajl – karobowe szaleństwo
Porcja: 1 // Czas przyrządzenia: 2 minuty // Czas przygotowania: 1 dzień (lub tylko chwila, jeśli zastosujemy gotowe mleko migdałowe).

Składniki:

  • 1/2 szklanki migdałów (namoczone i kiełkujące) [opcjonalnie: można zastosować gotowe mleko migdałowe]
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka karobu (proszek karobowy)
  • 1 banan
  • 1 łyżka cukru z palmy kokosowej
  • 1/2 szklanki miąższu z kokosa (inny wariant: zamiast kokosa można użyć awokado)
  • 1/2 szklanki truskawek (posiekane)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, do dekoracji

Sposób przygotowania:
Aby stworzyć własne mleko migdałowe [pomiń ten etap, jeśli kupiłeś gotowe mleko migdałowe]: migdały moczyć w wodzie przez 24 godziny. Następnie należy dokładnie je opłukać. Umieścić migdały pod kątem 45 stopni na podstawce i pozwolić im kiełkować od 1 do 2 dni. Opłucz migdały 2 do 3 razy na dobę. Po kiełkowaniu, usunąć skórę i umieścić migdały razem z 1 szklanką wody w blenderze, zmiksować na gładką masę.

Wlać mleko migdałowe i dorzucić pozostałe składniki do blendera, dodając miąższ z kokosa na końcu, aby zapobiec zbyt gęstej konsystencji.

Wlej koktajl do szklanki i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Autor: Smriti Kirubanandan

Źródło: http://www.sunwarrior.com/

Siła Roślin