Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a zarazem zdrowego, na pewno będziecie chcieli spróbować pistacji w karmelu prezentowanych w poniższym przepisie!

Orzeszki w karmelu stanowią świetną przekąskę po ciężkim posiłku. Syrop z brązowego ryżu lub kwiatów palmy kokosowej nie wpływa na zwiększenie poziomu cukru we krwi tak szybko, jak inne substancje słodzące. Jeżeli ma się umiar, tak przygotowane orzeszki w karmelu mogą być idealnym deserem, który, w razie wizyty niespodziewanych gości, będzie zawsze pod ręką. To także świetny pomysł na prezent. Co więcej, deser ten jest przepyszny w połączeniu z lodami kokosowymi! Tak tylko mówię! 😉

Poniższy przepis wymaga jedynie kilku składników, a jednym z nich są zdrowe pistacje! Tak przygotowany deser z pewnością zachwyci każdego!

Składniki:

1 i ¼ szklanki syropu klonowego
¾ szklanki syropu z brązowego ryżu lub kwiatów palmy kokosowej
½ szklanki wody
1 i ½ szklanki orzechów pistacjowych

Sposób przygotowania:

1. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem lub silikonową matą do pieczenia.
2. W garnku wymieszać wodę, syrop klonowy i syrop z brązowego ryżu lub kwiatów palmy kokosowej. Podgrzewać na średnim ogniu, aż temperatura na termometrze wyniesie 150 stopni.
3. Dosypać orzechy, wymieszać i szybko przelać całość na blachę do pieczenia.
4. Za pomocą silikonowej, posmarowanej olejem łopatki rozprowadzić mieszankę na powierzchni blachy i odstawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Zastygłą masę połamać na kawałki.

Smacznego!

Autor: Marni Wasserman 

Siła Roślin