Podwójnie pieczone bataty z curry

Kto przejmowałby się zwykłymi ziemniakami, skoro to bataty sprawiają, że ten oparty na curry przepis jest podwójnie smaczny i podwójnie zdrowy!

Curry nadaje niezwykłego smaku i witalności każdej potrawie, lecz to niesamowite właściwości zdrowotne, jakie oferuje ta przyprawa, czynią ją niewątpliwym zwycięzcą. Curry zawdzięcza swój żółty kolor kurkumie, przyprawie bogatej w kurkuminę. Prezentowane poniżej danie zawiera oba te składniki: curry i kurkumę.
Kurkuma, bylina z rodziny imbirowatych, została przez wieki okrzyknięta przyprawą łagodzącą stany zapalne, dorównującą wszystkim dostępnym bez recepty środkom przeciwzapalnym, które można nabyć w aptekach. Kurkuma ma także działanie przeciwgrzybicze oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi! Wpływ kurkumy na łagodzenie obrzęków czyni ją nieodzownym elementem każdej szafki na przyprawy. Składnik ten jest także z pewnością idealnym dodatkiem do prezentowanego poniżej dania.

Składniki:
2 średniej wielkości słodkie ziemniaki (bataty), umyte i ponakłuwane na środku widelcem
1 łyżeczka drobno startego imbiru
½–1 łyżeczki curry w proszku
½ łyżeczki kurkumy w proszku
szczypta cynamonu
1/8 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka oliwy tłoczonej na zimno (extra virgin)

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przeciąć bataty wzdłuż i umieścić je w formie do pieczenia o niskich ściankach. Formę włożyć do piekarnika i piec od 30 do 45 minut, aż warzywa zmiękną.
2. Wyjąć bataty z piekarnika i poczekać, aż ostygną.
3. Wydrążyć z batatów miąższ, pozostawiając półcentymetrowe brzegi wokół skórki (tak, aby wydrążone warzywa się nie rozleciały).
4. Wydrążony miąższ umieścić w misce i połączyć z resztą składników. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
5. Uzyskanym farszem wypełnić wydrążone bataty, umieścić na blasze do pieczenia i piec, aż całość zagrzeje się i lekko zarumieni na wierzchu. Podawać gorące.

Przepyszna wiedza
Słodkie ziemniaki, oprócz swojej naturalnej, przepysznej słodyczy, zawierają bogactwo błonnika, przeciwutleniaczy oraz wolno przyswajalnych węglowodanów. Są wyśmienite bez dodatków, lecz można je także przyprawić, posłodzić lub nawet zetrzeć na surowo.

 

Autor: Marni Wasserman

Siła Roślin