Proteinowe kulki z masłem orzechowym

Słodka, lekko słona przekąska – wypełniona wartościami odżywczymi i smakiem – wesprze was, zarówno przed, jak i po treningu!

Macie ochotę na coś słodkiego, a zarazem słonego? Poniższy przepis na niesamowite kulki proteinowe jest tym czego pragniecie! Tak przygotowana, zdrowa przekąska doda wam energii po ciężkim treningu. Wymyśliłam ten przepis już parę lat temu, kiedy próbowałam zrobić coś zdrowego i naturalnego, a zarazem nie wymagającego wielu produktów. Lubię znać i promować składniki, które dostarczam mojemu organizmowi. Jeśli chcecie uprawiać sport i być w tym najlepsi, musicie mieć świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Tym razem urozmaiciłam mój przepis o olej kokosowy i nasiona szałwii hiszpańskiej (chia). Składniki te okazały się strzałem w dziesiątkę – wystarczyły niecałe dwa dni, by wszystkie przygotowane przekąski zniknęły ze stołu.
Czy znacie korzyści zdrowotne płynące z jedzenia nasion chia i oleju kokosowego? Te produktu są niezwykle zdrowe!

Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia nasion szałwii hiszpańskiej (chia):

  • Dostarczają organizmowi ogromną dawkę składników odżywczych (takich jak błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, wapń, mangan, magnez, fosfor), a zarazem bardzo niewiele kalorii
  • Są przepełnione przeciwutleniaczami
  • Są bogatym źródłem wysokiej jakości białka!
  • Mogą pomóc w utracie wagi
  • Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3

A to zaledwie kilka z wielu korzyści oferowanych przez nasiona chia!

Korzyści płynące ze spożycia oleju kokosowego:

  • Są źródłem średniołańcuchowych triacylogliceroli (które są szybko przekształcane w energię)
  • Zwiększają zużycie energii (pomagają spalić więcej tłuszczu)
  • Zabijają bakterie i wirusy. Pomagają zwalczać infekcje
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi i wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca
  • Chronią włosy przed zniszczeniem, nawilżają skórę i działają niczym środek przeciwsłoneczny

Te składniki dają prawdziwego zdrowotnego i odżywczego kopa! Zachęcam was do przygotowania takiej przekąski jeszcze dziś!

Składniki:

2 i ½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka masła orzechowego
½ szklanki miodu (lub syropu z agawy)
1/3 szklanki oleju kokosowego
4 łyżki nasion chia
2 i ½ miarki waniliowego białka Sunwarrior Classic Plus

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, a następnie dodać do nich mokre składniki. Przyrządzenie tych przekąsek jest niezwykle proste. Możecie dodać mniej lub więcej poszczególnych składników, w zależności od tego, co bardziej lubicie.
Kiedy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane i połączone, nabierać masę łyżką i formować ją w kulki. Po uformowaniu wszystkich kulek, należy wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć i smakować! Tak przygotowane przekąski można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie (jeśli nikt ich w tym czasie nie zje!).

 

Autor: Katarina Marks 

Siła Roślin