Wegański sernik z orzechów nerkowca – na zimno, bez pieczenia!

Nie chcecie przejść na stronę wegan, bo uwielbiacie serniki? Wpadnijcie i zjedzcie kawałek tego wegańskiego sernika na zimno, wypełnionego smakiem orzechów nerkowca! Jest tak dobry, że poprosicie o dokładkę!

Z chwilą, gdy wiosna puka do naszych okien i drzwi, nabieramy ochoty na coś lżejszego i słodszego. Przygotowanie tego niezwykłego sernika z orzechów nerkowca jest niezwykle proste i nie wymaga piekarnika. Wszystko, czego będziecie potrzebować to mała tortownica, odrobina papieru do pieczenia i zamrażarka. Wiele osób obawia się lub wątpi, czy orzechy nerkowca mogą dorównać swojemu serowemu, niewegańskiemu odpowiednikowi. Odpowiedź brzmi: tak! Konsystencja zmiksowanych orzechów nerkowca jest cudownie kremowa i bogata, zupełnie jak tekstura sera. Poniższy przepis został wypróbowany i przetestowany przez wszystkich moich przyjaciół i nawet najbardziej zagorzali zwolennicy tradycyjnego sernika pokochali go!

Prezentowane poniżej ciasto wymaga jedynie garści składników. Piękno tego przepisu tkwi w jego prostocie.

Sam spód składa się z zaledwie trzech produktów: daktyli, migdałów i orzechów włoskich. Użycie daktyli w jakimkolwiek przepisie wzbogaci potrawę dawką błonnika i naturalnej słodyczy. Pamiętajcie, aby używać surowych orzechów nerkowca, a nie prażonych. W przeciwnym razie smak sernika drastycznie się zmieni.

W tym przepisie namoczenie orzechów nerkowca jest koniecznością. Chcecie, aby wasz sernik był wilgotny i gładki, a nie grudkowaty! Pamiętajcie, żeby namoczyć orzechy we wrzącej wodzie, a lada moment będą gotowe, by znaleźć się w robocie kuchennym.

Piękno tego przepisu tkwi także w jego uniwersalności.

Ja ozdobiłam mój sernik szlaczkiem w kształcie wiru, zrobionym ze zmiksowanych truskawek, wy możecie jednak spróbować użyć innych składników, takich jak czarne jagody, cytryna albo coś bardziej egzotycznego, jak mango, kokos, jagody goji lub nawet czekolada i masło orzechowe. Poniższy przepis jest idealny dla każdego, kto jest na wegańskiej, bezglutenowej lub beznabiałowej diecie.
Rozkoszujcie się tym niezwykle wilgotnym, przepysznym sernikiem, który sprawi, że nie będziecie mogli się od niego oderwać!

Składniki:

2 szklanki surowych orzechów nerkowca
2 szklanki wrzącej wody
½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 duża cytryna (zetrzeć skórkę i wycisnąć sok)
¼ szklanki dowolnej, płynnej substancji słodzącej (miodu/syropu klonowego/ syropu z agawy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii (wyjąć ziarenka)
½ szklanki mrożonych truskawek (rozmrozić)
1 szklanka daktyli Medjool
½ szklanki surowych migdałów
½ szklanki surowych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 1–2 godziny. W międzyczasie zająć się przygotowaniem spodu.
2. Umieścić daktyle Medjool, migdały i orzechy włoskie w robocie kuchennym. Miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej zmiksowaną masę i, dociskając z góry, uformować z niej spód sernika. Włożyć do zamrażarki, aby stwardniała.
3. Kiedy orzechy nerkowca namokną, należy je odcedzić i umieścić w wysokoobrotowym mikserze wraz z mlekiem i olejem kokosowym, sokiem i skórą z cytryny oraz wybraną, płynną substancją słodzącą. Miksować przez 4–5 minut, w zależności od mocy miksera. Z zamrażarki wyjąć tortownicę z daktylowym spodem i przełożyć do niej masę z orzechów nerkowca. Wyrównać wierzch.
4. Zmiksować ½ szklanki mrożonych truskawek z 1 łyżką wody. Powstały mus wykorzystać do ozdobienia sernika. Włożyć ciasto do zamrażarki na 5–6 godzin, aby zgęstniało.
5. Wyjąć z zamrażarki i umieścić w lodówce na 2 godziny przed podaniem.

 

Autor: Rachel Sklar 

Siła Roślin