Wegańskie batoniki proteinowe!

Słodycze mogą być zarówno zdrowe, jak i smaczne. Zamiast sięgać po kolejnego, zwykłego batona, spróbujcie tych wegańskich, czekoladowo-migdałowo-kokosowych batoników proteinowych. Wasze kubki smakowe i wasza talia – będą wam wdzięczne!

Przygotowane według poniższego przepisu, pyszne, wegańskie batoniki proteinowe z pewnością zadowolą każdego: od zapracowanych fachowców, przez wybredne dzieciaki, po ambitnych sportowców, poszukujących zdrowych, sycących przekąsek. Te przepyszne batoniki są połączeniem białka roślinnego Sunwarrior Classic Plus Chocolate (mojego ulubionego smaku) ze zdrowymi tłuszczami zawartymi w surowych migdałach i kokosie. Wynikiem są te odżywcze batoniki!

Składniki:

2 miarki białka Sunwarrior Classic Plus Chocolate
2 łyżki  macy w proszku (pieprzyca peruwiańska)
¼ szklanki masła kokosowego
1 szklanka surowego masła migdałowego
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilii
½ szklanki łuskanych, pokruszonych ziaren kakaowych (+ 2 łyżki, odłożone do ozdobienia)
1 i ½ szklanki surowych, niesłodzonych płatków kokosowych (+ ¼ szklanki, odłożone do ozdobienia)
¼ szklanki pasty daktylowej (daktyle i woda zmiksowane na gęstą pastę) lub surowego cukru kokosowego
szczypta różowej soli himalajskiej
1 szklanka ciepłej wody (lub więcej, według zapotrzebowania)
olej kokosowy do nasmarowania blachy

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło kokosowe, masło migdałowe i powoli dolewać ciepłej wody, mieszając dłonią aż do momentu uzyskania gęstej, przypominającej ciasto konsystencji. Niewielką ilością oleju kokosowego nasmarować blachę do pieczenia (najlepiej używać blachy o wysokich ściankach). Przełożyć masę do blachy i uformować z niej kwadrat, dociskając i prostując jego boki za pomocą noża. Z wierzchu posypać płatkami kokosowymi i pokruszonymi ziarnami kakaowymi. Chłodzić w lodówce przez 1–2 godziny lub w zamrażarce przez 30–45 minut lub po prostu do momentu aż zgęstnieje. Za pomocą noża do pizzy pokroić w batoniki, kwadraty lub inne, fantazyjne kształty! Ciasto można pokroić także przed włożeniem do lodówki, jednak, moim zdaniem, batoniki są ładniejsze, gdy pokroi się je dopiero po schłodzeniu.

 

Autor: Natalie Norman 

Siła Roślin