
Odrobina wody z kwiatów pomarańczy odświeży zarówno waszą percepcję, jak i podniebienia. Prezentowane poniżej przepisy sprawią, że będziecie tryskać energią przez cały dzień!
Woda z kwiatów pomarańczy (nazywana także wodą z gorzkiej pomarańczy lub hydrolatem neroli) jest produktem ubocznym, otrzymywanym podczas produkcji olejku z kwiatów pomarańczy (neroli), a dokładniej podczas procesu destylacji tych kwiatów.
Woda z kwiatów pomarańczy posiada intensywnie kwiatowy i cytrusowy zapach oraz smak – prawie tak intensywny jak perfumy. I tak, jak w przypadku perfum, liczy się każdy szczegół: dodanie zbyt dużej ilości do napoju lub dania zniszczy ich smak. Jednak odpowiednia ilość tej substancji zbalansuje słodkość posiłku, wzniesie jego smak na wyższy poziom i doda mu jeszcze jednego wymiaru.
Jednak zalety wody z kwiatów pomarańczy mogą być pomocne nie tylko w kuchni. Oto kilka przepisów na to, jak świetnie wykorzystać ten produkt:
- Możecie używać jej jako tonik do twarzy – jest idealna dla delikatnej skóry, gdyż posiada tylko lekkie działanie ściągające.
- Możecie wzbogacić nią smak napojów alkoholowych – świetnie pasuje do drinków z ginem.
- Dodajcie kroplę tej wody do soku marchwiowego. Marchew i woda z kwiatów pomarańczy świetnie się komponują.
- Już kilka kropel dodanych do wody, z której przygotowujecie kostki lodu, sprawi, że będą one jeszcze bardziej orzeźwiające.
- Pokropcie nią sałatkę owocową lub sałatkę ambrozja, a następnie posypcie ją cynamonem.
- Spróbujcie dodać ¼ łyżeczki do czekolady na gorąco, kawy lub mokki.
- Możecie dodać kilka kropel do nawilżacza powietrza, by wypełnić pokój delikatnym aromatem. Kwiatowe wody zapachowe uspokajają i podnoszą na duchu.
- Spróbujcie dodać kroplę lub dwie do naparu z rumianku lub lippi trójlistnej (werbeny cytrynowej).
- Użyjcie jej jako delikatnej i naturalnej wody kolońskiej – skropcie nią skórę za uchem.
- Dodajcie kroplę lub dwie do smoothie przyrządzonego na bazie czekoladowego białka Sunwarrior Warrior Blend – Mieszanka Wojownika. Jeśli lubicie cynamon, możecie również nieco go dodać.
- Aby woda z kwiatów pomarańczy nie zepsuła się i nie wywietrzała, należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu. Nie trzeba trzymać jej w lodówce.
Lemoniada z wodą z kwiatów pomarańczy i miętą
Złożona, lecz zarazem odświeżająca mieszanka smaków.
Przepis na 5 szklanek:
Składniki:
4 szklanki ciepłej, filtrowanej wody
1/3 szklanki miodu lub syropu z agawy
¼ szklanki soku z cytryny
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody wlać miód i mieszać do momentu jego rozpuszczenia. Mieszankę przelać do wysokiego, szklanego dzbanka. Dodać sok z cytryny, lekko zgniecione liście mięty i wodę z kwiatów pomarańczy. Schłodzić w lodówce. Podawać z kostkami lodu, i plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Biała kawa
Recepturę tego relaksującego napoju wymyślono w Libanie i stanowi on świetną alternatywę dla kawy, gdyż nie zawiera kofeiny. Co więcej, jego przygotowanie jest niezwykle proste.
Przepis na 1 porcję:
Składniki:
1 szklanka gorącej, filtrowanej wody
¼ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
1 łyżeczka miodu (najlepiej miodu z kwiatów pomarańczy) lub syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Połączyć wszystkie składniki. Serwować z ćwiartką pomarańczy lub laską cynamonu.
Napój z nektarynki, klemantynki i wody z kwiatów pomarańczy
Połączenie trzech cytrusowych smaków doda wam energii już z samego rana… i nie tylko!
Przepis na 1 porcję. Do jego przygotowania potrzebna jest sokowirówka.
Składniki:
2 nektarynki (obrane i pozbawione pestek)
3 klementynki (obrane)
½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
Sposób przygotowania:
Cytrusy przepuścić przez sokowirówkę. Uzyskany sok przelać do szklanki, dodać wodę z kwiatów pomarańczy, wymieszać i od razu podawać.
Autor: Sheree Clark