Skip to main content

Rozgrzewający dal z soczewicy

Najlepszym sposobem na zakończenie rześkiego, wiosennego dnia jest zjedzenie ciepłego posiłku, pełnego zdrowych i smacznych przypraw. Prezentowany poniżej dal z soczewicy rozgrzeje od środka i uchroni przed wiosennym przeziębieniem.

Przyprawy rozgrzewające posiadają bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich związki wpływają na podwyższenie podstawowej temperatury ciała, poprzez usunięcie nadmiaru wody z tkanek i zwiększenie ciśnienia krwi. Chociaż cebula, czosnek, orzechy i nasiona są zasłużonymi produktami rozgrzewającymi, prym w tej dziedzinie wiodą składniki pochodzące z królestwa przypraw.
Przyprawy, od stuleci obecne w sztuce kulinarnej, mają bardzo wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wspomagają funkcjonowanie narządów, zwalczają pasożyty jelitowe, pomagają złagodzić ból głowy i gardła – to czyni je nieocenionym dodatkiem do każdego przepisu.

Składniki:

1 szklanka brązowej, zielonej lub czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1/3 szklanki posiekanej cebuli
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
¾ łyżeczki mielonych nasion kolendry
¼ łyżeczki garam masali
¼ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli (do smaku)
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki świeżej, posiekanej kolendry lub natki pietruszki (do ozdobienia)

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę umieścić w średniej wielkości garnku, zalać wodą, postawić na dużym ogniu i zagotować.
2. Na patelni sauté rozgrzać olej i, na średnim ogniu, smażyć imbir oraz cebulę, aż zmięknie.
3. Do garnka z soczewicą dodać pozostałe składniki (oprócz miodu, soku z cytryny i świeżych ziół).
4. Gotować na małym ogniu przez około 20–30 minut lub aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby dolewając wody).
5. Dodać miód, sok z cytryny i dokładnie wymieszać, żeby miód się rozpuścił. Dodać przysmażoną cebulę i imbir. Doprawić do smaku.
6. Podawać ozdobione świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

 

Autor: Marni Wasserman