
Naszła was ochota na przepyszne taco, ale ulubiony kucharz nie serwuje ich w środku nocy? Zróbcie je sobie sami! Możecie bez niczyjej pomocy przyrządzić wszystko – od tortilli po dodatki!
Ale po kolei. Podczas kupowania kukurydzy upewnijcie się, że nie jest modyfikowana genetycznie, a najlepiej wybierzcie taką, która pochodzi z upraw ekologicznych. Kukurydza zyskała złą sławę z powodu odmian modyfikowanych genetycznie. Jednak z tego co wiem, istnieją pewne plemiona, które uprawiają i żywią się głównie kukurydzą. Uważa się, że ludzie ci są najzdrowsi.
Składniki:
Tortilla:
2 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)
1½ – 2 szklanek ciepłej wody
1 kieliszek soku z cytryny lub limonki
szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
Sos Guacamole:
2 awokado
1 pomidor
1 papryka jalapeño
1 limonka
¼ czerwonej cebuli
szczypta soli morskiej
Przysmażona fasola:
400 gramów fasoli dowolnego rodzaju
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka jalapeño
szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta na torille:
W misce połączyć mąkę z solą i powoli dolewać ciepłej wody, mieszając, aż masa zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno łatwo się formować, a zarazem stawiać opór przy naciskaniu. Jeśli za bardzo się klei, oznacza to, że zawiera zbyt dużo wody. Należy wtedy dodawać mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy ten moment nastąpi, ciasto należy odstawić na około godzinę.
Formowanie i pieczenie tortilli:
Istnieje wiele sposobów na formowanie ciasta, przedstawię jednak ten, który uważam za najprostszy. Najpierw należy posypać deskę do krojenia mąką (kukurydzianą lub nawet kokosową, w celu uzyskania innego smaku), a następnie formować około 5-centymetrowe kulki z ciasta i zagniatać je na desce, rozciągając w kształt placków przy pomocy dłoni. Ciasto nie powinno kleić się do deski. Uformowane tortille należy smażyć na dużym ogniu, w woku, z obu stron, aż do chwili, gdy placki wypieką się i nabiorą złocistego koloru.
Przygotowanie sosu Guacamole:
Najpierw należy pozbawić awokado pestek. Za pomocą łyżki wydrążyć z nich miąższ, włożyć do miski i ugnieść. Usunąć gniazda nasienne z pomidorów. Posiekać drobno pomidory i dodać do awokado. Posiekać paprykę jalapeño (wyjąć pestki lub, wedle uznania, pozostawić dla uzyskania dodatkowej ostrości). Bardzo drobno posiekać ćwierć czerwonej cebuli i dodać do miski. Wycisnąć sok z limonki, wlać do reszty składników, a następnie wymieszać całość i przyprawić solą. Włożyć do lodówki. Ciekawostka: dodanie pestki awokado do sosu zapobiegnie jego utlenieniu się i zmianie koloru.
Przygotowanie przysmażonej fasoli:
Jeśli używa się fasoli z puszki, najpierw należy ją odcedzić. Posiekaną cebulę smażyć na patelni sauté, aż lekko się zarumieni. Odstawić na bok.
Papryki czerwoną i jalapeño piec na grillu, aż lekko przyczernią się z zewnątrz. Następnie posiekać obie papryki i umieścić, wraz z resztą składników, w mikserze lub robocie kuchennym. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do pojemnika i odstawić na bok.
Do mojego przepisu wykorzystałem słoik fasoli i słoik salsy kukurydzianej Trader Joe’s. Posiekałem także nieco sałaty rzymskiej jako dodatek do tortilli.
Po przyrządzeniu nie zapomnijcie dodać trochę ostrego sosu, aby nadać potrawie charakteru!
Smacznego!
Autor: Bruce Geary