Kiedy wyrażacie komuś miłość, łączcie przyjemne z pożytecznym – zadbajcie również o zdrowie waszych ukochanych! Sprawcie, aby te dekadenckie trufle z awokado stały się nową, miłosną tradycją!
Awokado i czekolada to świetnie dobrana para. Pewnie myślicie, że brzmi to jak absurd, jednak zaufajcie mi – to połączenie narodziło się w niebie. Awokado towarzyszy mi codziennie: w sałatkach albo jako zamiennik masła i oleju. Ma kremową konsystencję, dzięki której nadaje truflom jedwabistej, a zarazem bogatej tekstury.
Awokado to w zasadzie owoce. Owoce pełne zdrowych tłuszczów.
Awokado są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na serce. Ponieważ ten rodzaj tłuszczu jest zdrowy, istotnie przyczynia się do rozpadu niechcianego tłuszczu, a co za tym idzie, spadku wagi. Awokado są także źródłem błonnika, który wspomaga układ trawienny. Czy uwierzycie w to, że awokado zawierają więcej potasu od bananów? Zrezygnujcie więc z bananów i jedzcie awokado, regularnie, po każdym treningu. Czy jest coś, w czym awokado nie mogłoby pomóc? Myślę, że nie!
Prezentowane poniżej trufle z awokado są wyśmienite, wegańskie i nie zawierają glutenu ani rafinowanego cukru.
Do ich przygotowania nie będziecie potrzebowali piekarnika. W moim przepisie do ozdobienia trufli użyłam organicznych jagód goji i suszonej żurawiny. Możecie jednak zastąpić je czerwonymi jagodami albo w miejsce owoców użyć różowej i czerwonej posypki. Możecie także posunąć się o krok dalej i przed podaniem pokropić trufle sokiem z czarnych jagód. Wszystko czego będziecie potrzebować to jedna szklanka tych owoców, dwie łyżki wody i mikser! Uzyskanego soku jagodowego użyjcie do ozdobienia trufli. Gotowe!
W najbliższe Walentynki zaskoczcie swoich ukochanych zdrowymi słodyczami, a z pewnością ich serca zabiją dla was jeszcze mocniej!
Na górze róże, na dole… trufle!
Składniki:
1 dojrzałe awokado
½ szklanki roztopionej wegańskiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soli
1 szklanka liofilizowanych czarnych jagód
Sposób przygotowania:
1. Roztopić ¼ szklanki wegańskiej czekolady.
2. Umieścić przygotowane awokado, czekoladę, ekstrakt z wanilii i sól w robocie kuchennym. Miksować przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Przelać mieszaninę do miski i wstawić ją do lodówki na 20–30 minut, aby zgęstniała.
4. Roztopić pozostałą część czekolady. Za pomocą łyżki do lodów nabierać porcje zgęstniałej masy i zanurzać w roztopionej czekoladzie. Ozdobić trufle przygotowaną posypką lub liofilizowanymi jagodami.
Autor: Rachel Sklar