Zaskoczcie ciepłą pogodę tym przepysznym, chłodnym, kremowym deserem! Poniższy przepis pomoże wam przyrządzić lody brzoskwi-bananowe, które smakują zupełnie tak, jak tradycyjne lody, ale są zdrowsze!
Zwykłe lody, ustąpcie miejsca! Nowy, przepyszny, jeszcze słodszy smakołyk wkracza do kuchni! Lody brzoskwi-bananowe – jedyny w swoim rodzaju deser, który spełni wszystkie wasze wymagania, sprawi, że będziecie prosić o dokładkę i – co najważniejsze – nie będziecie mieli z tego powodu wyrzutów sumienia! Ten prosty przepis wymaga jedynie garści składników. Jego podstawą są mrożone banany. Gdy zmiksujecie je z odrobiną wody lub mleka orzechowego, uzyskacie przepiękną konsystencję lodów. Co więcej, tak przygotowany deser jest w stu procentach naturalny, surowy, wegański i nie zawiera glutenu!
Bardzo wiele osób cierpi na nietolerancje laktozy, która uniemożliwia im spożycie tego cukru, będącego składnikiem mleka. Coraz więcej osób przechodzi także na weganizm. Poniższy przepis jest idealny dla każdego, gdyż zawarte w nim składniki to wyłącznie mrożone owoce.
Polecam podawać tak przygotowany deser dzieciom, jako zamiennik tłustych i przesłodzonych lodów.
Typowy deser lodowy (mający objętość od ½ do ¾ szklanki) zawiera szokującą dawkę 200 kalorii i ponad 20–25 gram cukru. Porcja lodów brzoskwi-bananowych zawiera jedynie 60 kalorii i mniej niż 10 gramów naturalnych cukrów.
Do mojego przepisu wykorzystałam brzoskwinie. Możecie jednak wzbogacić wasz deser ich smakiem lub wykorzystać dowolny inny owoc! Oto kilka przykładów:
Czekoladowe masło orzechowe: 1 i ½ szklanki mrożonych bananów, 1/3 szklanki mleka migdałowego, 1 łyżka kakao w proszku, 1 łyżka naturalnego masła orzechowego.
Truskawki i crème: 2 szklanki mrożonych truskawek, ½ szklanki mleka kokosowego.
Czekolada z miętą: 2 szklanki mrożonych bananów, ½ szklanki mleka migdałowego, 1 łyżka surowego kakao, 1 łyżka świeżych liści mięty, 1 łyżeczka spiruliny w proszku. Mrożone banany zmiksować z mlekiem migdałowym, wyjąć z miksera i przełożyć do miski. Dodać łyżkę surowego kakao i wymieszać. W drugiej misce połączyć liście mięty ze spiruliną w proszku. Dodać do siebie wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Cieszcie się latem z tym niezwykłym przepisem na Lody brzoskwi-bananowe!
Składniki:
1 szklanka mrożonych bananów
½ szklanki mrożonych brzoskwiń
1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowego, ryżowego, sojowego lub z nasion konopi)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
składniki do udekorowania (opcjonalnie): suszone lub świeże owoce, orzechy, nasiona, wiórki lub płatki kokosowe
Sposób przygotowania:
Umieścić wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać!
Autor: Rachel Sklar