Skip to main content

Pyszne lody buraczane z kokosową bitą śmietaną!

By 28 lipca, 201620 listopada, 2022Najpopularniejsze przepisy, Uncategorized

Jeśli szukacie przepisu na przekąskę, która uzupełni składniki odżywcze utracone przez was podczas treningu, pokochacie te buraczano-kokosowe lody!

Jedzenie buraków oczyszcza krew, przez co przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. Buraki są bogatym źródłem witamin A, B i C oraz kwasu foliowego. Zawierają także tryptofan i betainę, które działają niczym naturalne antydepresanty i obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, już w starożytnym Rzymie buraki były używane jako naturalny afrodyzjak. Dopiero później odkryto, że efekt uzyskiwany po ich spożyciu był wynikiem dużej ilości boru, który się w nich znajduje.

Wszyscy guru fitnessu wiedzą, że buraki są zdecydowanie numerem jeden spośród wszystkich korzennych warzyw, jeśli chodzi o przygotowywanie soków i smoothie. Czemu by więc ich nie wykorzystać do zrobienia pysznych, pełnych smaku, lodowych przekąsek? Wystarczy połączyć buraki, kokosową bitą śmietanę i sporą dawkę białka w proszku Sunwarrior, by uzyskać te zdrowe przekąski – pełne korzyści i wspaniałego smaku!

Składniki:
3 miarki waniliowego białka Sunwarrior Mieszanka Wojownika – Warrior Blend Vanilla
3 miarki białka Sunwarrior Mieszanka Wojownika – Warrior Blend Natural
3 miarki waniliowego białka Sunwarrior Classic Plus Vanilla
2 i ¾ szklanki niesłodzonego mleka z orzechów nerkowca
1 i ¼ szklanki posiekanych buraków
1 łyżeczka lucumy w proszku
1 łyżeczka mielonej wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany kokosowej
1 i 2/3 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
1 łyżka mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
1. W mikserze umieścić białka w proszku, mleko z orzechów nerkowca, posiekane buraki, lucumę i sok z cytryny. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce i ubijać za pomocą trzepaczki, do czasu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
3. Gdy kokosowa bita śmietana będzie ubita, za pomocą łyżki przekładać ją, na zmianę z masą buraczaną, do foremek na lody.
4. Wypełnić foremki kokosową bitą śmietaną i masą buraczaną, tak, aby na całej długości foremek powstały równe warstwy (jak podczas przygotowywania deseru parfait).
5. Wypełnione foremki włożyć do zamrażarki na około 12 godzin.
6. Wyjąć z zamrażarki i delektować się buraczkami!

Itadakimasu! Smacznego!

Autor: KAZ