Oto super szybki, prosty i jednocześnie absolutnie przepyszny przepis na jesienne dni.
Składniki
Napój:
245 ml mleka kokosowego
1 zamrożony banan
60 gramów puree z dyni
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki orzechów pekan
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu
Kokosowa śmietanka na wierzch:
½ puszki pełnotłustego mleka kokosowego
1 łyżka stewii w proszku
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Sposób przygotowania
Używając szybkich obrotów blendera, miksujemy wszystkie składniki tak, aby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję. Następnie wszystkie 3 składniki na śmietanę umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Do wysokiej szklanki wlewamy napój, wierzch dekorujemy śmietaną i posypujemy cynamonem.
Korzyści
Nawet mała porcja dyni, to całkiem sporo wartości odżywczych (m.in. folianów i magnezu). Dynia to również właściwości przeciwzapalne. Stosunkowo duża zawartość błonnika w dyni sprawia z kolei, że dość łatwo się nią nasycić. Całkiem przyzwoita ilość fosforu, wapnia i żelaza sprawia natomiast, że dynia jest dobrym źródłem zdrowia dla naszych kości; redukuje skurcze mięśni oraz pomaga usprawnić krążenie krwi. Cynamon z kolei pomaga redukować stany zapalne i obniżać ciśnienie krwi. Pekany są pełne antyoksydantów, witamin i minerałów. Jest to świetne połączenie zdrowych tłuszczów, białka i węglowodanów. Z kolei na temat oleju kokosowego niemal wszędzie możemy znaleźć wiele pozytywnych informacji – od jego właściwości przeciwbakteryjnych, po odżywienie skóry i włosów.
Jednak jedną z najważniejszych korzyści tego dyniowego smoothie jest jego niepowtarzalny smak, który sprawi, że każdy jesienny czy zimowy dzień zamieni się w dyniowe pasmo radości!