
Jest ciepły, letni poranek i chciałbyś zrobić coś fajnego, prostego i nowego na śniadanie? Mamy dla Ciebie rozwiązanie! Wegański szef kuchni Jason Wrobel przygotował dla Was budyń z nasion chia, fantastyczny jako śniadanie lub deser.
Budyń truskawkowy z nasion Chia
Składniki:
Truskawkowe mleko z nasion konopi
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki nasion konopi
- 1 pełna szklanka truskawek
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 10 kropli stewii (tj. około 1/4 łyżeczki stewii w proszku)
Budyń z nasion Chia
- 1 szklanka suchych nasion chia
- 1 łyżeczka proszku maca
- ¼ szklanki łuskanych ziaren kakaowca
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- garść jagód/borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Rozpocznij przygotowując własne świeże mleko truskawkowe z konopi. Do blendera wlej wodę, dodaj nasiona konopi, truskawki, wanilię, sól i stewię. Miksuj ok. 30 sekund. Do dużej miski dodaj nasiona chia i powoli wlej 3 szklanki mleka (co powinno stanowić całą zmiksowaną zawartość), upewniając się, że dokładnie mieszasz. Mieszając dodaj maca, łuskane ziarna kakaowca, wiórki kokosowe i jagody, i odstaw na kilkanaście minut. Po odczekaniu cierpliwie 15 minut, czas spróbować, ale najpierw spraw by pięknie wyglądało! Wlej porcję budyniu w ulubioną miskę i na wierzch dodaj np. truskawki i wiórki kokosa. Na pewno będziesz cieszyć się tym wspaniałym, bogatym w białko śniadaniem.