Skip to main content

Wegańskie sushi z wyjątkowym nadzieniem!

By 10 czerwca, 201610 kwietnia, 2017Najpopularniejsze przepisy, Uncategorized

Choć warzywne sushi jest przepyszne bez żadnych dodatków, czasem chciałoby się je wypełnić czymś jeszcze. Prezentowane poniżej bajeczne nadzienie pomoże wam urozmaicić każde wegańskie sushi!

Warzywne sushi to jedna z tych lekkich, odświeżających potraw, które wprost rozpływają się w ustach. Czasem jednak chce się czegoś więcej… czegoś, czym najemy się naprawdę szybko! Wypełnione ciecierzycą lub/i tofu, i przygotowane według poniższego przepisu sushi, przyjemnie was nasyci!

Korzyści płynące ze spożycia nori

Nori przez ponad 2000 lat było uważane za produkt idealny. Te jadalne wodorosty zawierają prawie wszystkie składniki mineralne niezbędne naszemu organizmowi. Są również jednym z najlepszych źródeł wapnia roślinnego i zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze. Rośliny te mają także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz zapobiegają zachorowaniu na raka. Dowiedziono, że spożycie nori korzystnie wpływa na funkcjonowanie poszczególnych części ciała: skóry, układu odpornościowego, układu pokarmowego, wzroku i pamięci. Wspomaga również funkcjonowanie tarczycy i obniża ciśnienie krwi.

Korzyści płynące ze spożycia chrzanu japońskiego (wasabi)

Przez lata, wasabi było częściej używane w medycynie niż w gastronomi. Badania wskazują, że naturalne właściwości dezynfekujące wasabi sprawiają, że roślina ta niszczy pałeczki okrężnicy (E. coli), gronkowce oraz wiele innych szczepów bakterii, drożdży i pleśni. Wasabi ma działanie przeciwzapalne, przez co korzystnie wpływa na mięśnie i stawy. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i chorobę serca. Wasabi ma również naturalne właściwości oczyszczające organizm z toksyn, przez co wspiera funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego.

Korzyści płynące ze spożycia imbiru

Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw korzennych na świecie. Jego spożycie wspomaga układ pokarmowy, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, a także znacząco łagodzi nudności i wymioty. Co więcej, imbir pobudza krążenie krwi, zmniejsza stan zapalny i ból wywołany ćwiczeniami fizycznymi. Imbir jest także pomocny w zwalczaniu infekcji, poprzez hamowanie działania poszczególnych typów wirusów, takich jak rinowirusy, które powodują przeziębienie. Dowiedziono także, że imbir korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Składniki:

1 opakowanie prasowanych wodorostów nori
5 łyżek tartego chrzanu japońskiego (wasabi)
2 łyżki świeżego, pokrojonego w kostkę imbiru
1 ogórek
1 marchew
2 czerwone lub żółte papryki
1 awokado
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 i ½ szklanki gotowanej ciecierzycy (lub z puszki) LUB 1 kostka twardego tofu (lub jedno i drugie)
1 szklanka brązowego ryżu
2 i ½ szklanki wody
2 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania:

1. Przyrządzić ryż według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu, dolać jednak o ćwierć szklanki wody więcej, niż sugeruje instrukcja.
2. Wlać przygotowaną porcję octu ryżowego do ryżu i wymieszać.
3. Wyjąć ryż z wrzątku i odstawić do wystygnięcia (można umieścić go na talerzu i wstawić do zamrażarki, by przyspieszyć ten proces).
4. Marchewkę obrać, odciąć końcówki i przeciąć na pół.
5. Zetrzeć marchew na paski za pomocą obieraczki lub cienko pokroić nożem.
6. Pokroić jak najcieniej ogórek, papryki i awokado.
7. Kierując się zamieszczonymi poniżej wskazówkami, przyrządzić ciecierzycę lub tofu.
8. Położyć płat nori na macie bambusowej.
9. Wykładać ryż wzdłuż dolnej krawędzi nori (na około 1/3 powierzchni) i lekko dociskać łyżką lub palcami.
10. Wyłożyć pozostałe składniki.
11. Zawinąć sushi.

Przygotowanie ciecierzycy:

1. Zgnieść lub zmiksować ciecierzycę w robocie kuchennym.
2. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę startego wasabi, 2 łyżki pokrojonego imbiru i 1 łyżkę nasion sezamu.
3. Całość wymieszać.

Przygotowanie tofu:

1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego.
2. Wyjąć tofu z opakowania, rozgnieść i umieścić na patelni.
3. Smażyć na dużym ogniu.
4. Kiedy z tofu wyparuje cała woda, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę startego wasabi i 2 łyżki pokrojonego imbiru.
5. Całość wymieszać.
6. Odstawić do ostygnięcia (lub umieścić na talerzu i włożyć do zamrażarki, aby przyśpieszyć ten proces).

Doprawić uniwersalną przyprawą sojową Bragg Liquid Aminos i startym wasabi!

 

Autor: Danielle Ciminero