Zakosztujcie burgera, który nie składa się ani z bułki, ani z mięsa, a jednak jest pełen smaku i wartości odżywczych! Przed wami wegański burger z nasionami konopi i pieczarkami portobello.
Czy mieliście kiedykolwiek ochotę na obfitego, sycącego burgera? Pieczarki portobello to grzyby o mięsistej strukturze i bardzo dużych kapeluszach. Z tego właśnie powodu nazywam je stekami świata wegetarian! Pieczarki portobello można grillować i gotować bez obawy, że rozpadną się na kawałki. Ta cecha sprawa, że idealnie pasują do poniższego przepisu.
Często znajduję przepisy na burgery, w których mięso zastępuje się kapeluszem pieczarki portobello. Nuda! Pora postawić wszystko na głowie i ulepszyć powyższą recepturę! Pieczarkom portobello należy się nieco więcej szacunku! Dość chowania ich za serem, mięsem i sosami przyrządzonymi na bazie śmietany. Pora ustawić te niezwykłe grzyby na piedestale i podziwiać ich niesamowite właściwości!
W poniższym przepisie zamiast bułki używam dwóch kapeluszy pieczarek portobello. Ta zamiana nadaje kanapce niezwykłego smaku i obfitości! Więcej niż jakakolwiek zwyczajna bułka mogłaby z siebie wykrzesać! Dzięki zamarynowaniu w musztardzie i occie balsamicznym, pieczarki nadadzą daniu wyjątkowego smaku umami. Grzyby świetnie wchłaniają płyny, więc wcześniejsze ich zamarynowanie doda potrawie jeszcze więcej smaku. Dzięki mięsistej strukturze, portobello są dosyć sycące. Tak przygotowana kanapka sprawi, że poczujecie się nasyceni przez wiele godzin.
Postanowiłam, że zawartością kanapki będzie moja ulubiona, niezawodna zwłaszcza w okresie zimowym, sałatka z nasionami konopi. Te niezwykłe ziarna są jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Jedna łyżka nasion konopi zawiera około 5 gram białka. Składnik ten jest także obfitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nasiona te mają cudowny, orzechowy smak, który świetnie komponuje się ze wszystkim – od wytrawnych dań po słodkie desery. W poniższym przepisie wkładam do burgera około ¾ szklanki tej sałatki. Resztę można zjeść jako dodatek do kanapki lub umieścić w szczelnym pojemniku i włożyć do lodówki. Tak przechowywana sałatka nadaje się do spożycia przez okres 3–4 dni.
Składniki
„Bułka”:
2 duże pieczarki portobello (dwuzarodnikowe)
1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno (extra virgin) lub oleju kokosowego
1 łyżka grubo mielonej gorczycy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka suszonej natki pietruszki
¼ szklanki liści szpinaku
1 papryka
Sałatka z nasionami konopi:
2 szklanki poszatkowanej kapusty, białej i czerwonej
1 szklanka pokrojonej w paski marchewki
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki nasion konopi
¼ szklanki soku z limonki
2 łyżki soku z pomarańczy
¾ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego z białego wina
pieprz i sól
Sposób przygotowania
Przygotowanie „bułki”:
1. Odkroić nóżki pieczarek portobello. W płytkiej misce wymieszać olej, musztardę, ocet balsamiczny i natkę pietruszki. Umieścić kapelusze grzybów w misce i odstawić na 10 minut w celu zamarynowania.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Umieścić kapelusze pieczarek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut. Przewrócić kapelusze na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Odstawić do wystygnięcia na 10 minut.
Przygotowanie sałatki:
1. W małej misce wymieszać kapustę, marchewkę i rodzynki.
2. W robocie kuchennym umieścić przygotowane nasiona konopi, sok z limonki, sok z pomarańczy, musztardę Dijon, ocet winny z białego wina oraz sól i pieprz (lub energicznie wymieszać w misce za pomocą trzepaczki). Miksować przez 1–2 minuty. Przyprawić sałatkę i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Nałożyć sałatkę pomiędzy upieczone kapelusze pieczarek portobello. Podać do stołu!
Autor: Rachel Sklar