Skip to main content

Musli jabłkowo-cynamonowo-imbirowe

Jest coś magicznego w połączeniu imbiru, jabłka, cynamonu i cytryny w moim świecie kulinarnym. Gdy trwa sezon na jabłka, ten przepis zawsze ląduje na moim stole śniadaniowym co najmniej raz w tygodniu.

Szybkie i łatwe do wykonania, i zawsze bardzo satysfakcjonujące, ujarzmi wszelkie zachcianki do południa,gdy zaczynam swój dzień z tym przepisem na musli. Możesz łączyć i mieszać ze sobą wykorzystywane orzechy i nasiona, a w razie potrzeby nawet pokryć musli tartą gruszką. Świeży imbir i cytryna są niezbędne moim zdaniem w tym przepisie.

Musli jest czystą siłą a jednocześnie, jest również przyjazne osobom będącym na diecie paleo. To wspaniałe, bogate w białko wegańskie płatki z opcją jedzenia bez ziaren i bez glutenu!
Wybierz surowe, niesłodzone składniki z upraw ekologicznych i niesłodzone napoje nie-mleczne. Potrzebujesz dodatkowej słodyczy? Zwiększ ilość suszonych owoców lub użyj stewii. To śniadanie zapewnia zdrowe, niezbędne aminokwasy, tłuszcze, enzymy, błonnik i wysokiej jakości węglowodany. Poniższy przepis jest przeznaczony na jedną porcję. Dostosuj ilości zgodnie z własnymi potrzebami i życzeniem.

Musli jabłkowo-cynamonowo-imbirowe

Składniki (zalecane z upraw ekologicznych):

  • 1 łyżka surowych nasion słonecznika
  • 1 łyżka surowych nasion dyni
  • 1 łyżka surowych płatków migdałowych
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 do 2 łyżek suszonych owoców, takich jak rodzynki, porzeczki, morele, figi pokrojone, itp.
  • 1 łyżka płatków owsianych (inne opcje: quinoa, płatki orkiszowe lub kasza gryczana)
  • Opcjonalnie: Jeśli nie chcemy płatków/ziaren, można rozważyć dodanie nasion chia lub nasion konopi
  • 90-120 ml mleka kokosowego, konopnego, sojowego lub migdałowego, woda kokosowa lub woda filtrowana

Sposób przygotowania:
Połączyć wszystkie składniki i wlać mleko roślinne lub wodę. Przykryć i odstawić na noc lub co najmniej na 20 do 30 minut.

Posypać na przykład:

  • 1 startym jabłkiem
  • 1 łyżką świeżego kłącza imbiru, startego
  • wycisnąć sporo soku z cytryny – można również zetrzeć trochę skórki cytrynowej
  • posypać małą ilością orzechów, kokosem lub nasionami
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • można również posypać kardamonem (pomaga przeciwdziałać skutkom kofeiny)

Autor: Teri Gentes

Źródło: http://www.sunwarrior.com/