Skip to main content

Detoksykacja i oczyszczenie trzema potężnymi składnikami

„Nowy Rok, Nowy Ty!” Zwrot ten jest powszechny wśród trenerów zdrowia i wellness o tej porze roku. Większość ludzi, w tym i autor niniejszego tekstu, poleca wspomaganie naturalnej zdolności organizmu do detoksykacji, oczyszczeniem raz na kwartał. Dlaczego więc nie zacząć od nowa w Nowym Roku?

Oczyszczanie pozwala organizmowi pozbyć się szkodliwych toksyn znajdujących się w komórkach wątroby, nerek i ścianach jelit. Gdy wspomniana detoksykacja następuje, organizm jest w stanie zbudować lepszą obronę przed chorobami i schorzeniami, bardziej efektywnie spalać tłuszcz oraz promuje ona poczucie ogólnego dobrego samopoczucia. Ponieważ w wyściółce przewodu pokarmowego istnieje tyle samo receptorów co w mózgu, gdy receptory te są zapchane substancjami chemicznymi i toksynami środowiskowymi, z którymi możemy się zetknąć, coraz trudniej i trudniej być, czuć się i wyglądać zdrowo.

Jeśli pomysł oczyszczenia wywołuje u ciebie pewien niepokój, może zachęci cię naturalna detoksykacja łatwymi do przygotowania napojami z imbiru, soku z organicznej cytryny i ogórka. Oto, jak te powszechnie dostępne składniki połączyć, aby pomóc uwolnić nowe „Ja”.

Imbir

Imbir powinien być podstawą w każdej zdrowej diecie ze względu na jego niesamowite właściwości lecznicze. To potężne, małe, odtruwające kłącze pomaga uruchomić procesy metabolizmu, wspomaga trawienie oraz może uspokoić żołądek i jelita, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, antywrzodowe oraz antyoksydacyjne. W rezultacie, rozstroje jelitowe, między innymi gazy, wzdęcia, zaparcia i biegunki mogą być złagodzone. Pikantniejszy niż można by przypuszczać, więc już mała jego ilość daje duży efekt. Rozpocznij od kilku cienkich plastrów i dodawaj więcej w razie potrzeby.

Organiczna Cytryna

Kwas cytrynowy odgrywa ważną rolę zwiększając poziom składników odżywczych w układzie pokarmowym przy jednoczesnej produkcji soków trawiennych i wspomaganiu procesu trawienia. Pomoże ułatwić prawidłowe trawienie i wydalanie, oferując okrężnicy naturalny element detoksykacji. Cytryny są znane jako „żywność anionowa”,   co oznacza, że mają wysoki poziom jonów ujemnych, które imitują i wzmacniają pracę płynów trawiennych, takich jak ślina, żółć i sok żołądkowy. O dziwo, kwasowość cytryny równoważy poziom pH i może przyczynić się do osiągniecia przez organizm stanu alkalicznego. To może pomóc w problemach kwasowych, takich jak zgaga i refluks. Cytryny uwielbiają również twoją wątrobę! Ich antyseptyczne właściwości zmniejszają ilość złych bakterii w wątrobie, w celu przeciwdziałania problemom oddechowym, ból gardła oraz zapewniają zdrową skórę.

Ogórek

Ogórki są bardzo łagodnymi warzywami o ciemnozielonej skórce, bogatymi w błonnik i korzystne składniki mineralne, w tym potas, magnez i krzem. Miąższ ogórka składa się głównie z wody, oferując tym samym naturalne nawilżenie. Cały ogórek zawiera wysoki poziom kwasu askorbinowego i kwasu kawowego, które uspokajają ciało i zmniejszają stany zapalne. Twoje nerki uwielbiają ogórki! Ogórek słynie jako naturalny środek moczopędny, który pomaga w pozbywaniu się kwasu moczowego dzięki wypłukiwaniu toksyn z nerek. Właściwość ta pozwala organizmowi pozbyć się nadmiaru wody, a co za tym idzie, odpada dodatkowy ciężar wody!

Aby stworzyć wodę oczyszczającą wystarczy odkroić kawałek imbiru grubości palca, pokroić ogórek i cytrynę organiczną, włożyć od oczyszczonej wody i zostawić na noc. Można wykorzystać składniki ponownie 2-3 razy dodając do nich świeżej wody. Ilość ponownych użyć zależy od wielkości pojemnika, który posiadamy. Pij przez cały dzień i używaj w innych przepisach bądź do parzenia herbaty!

Autor: Lauren Rae

Źródło:

http://www.sunwarrior.com/news/detoxify-cleanse-3-powerful-ingredients/