Skip to main content

Kolorowa sałatka wiosenna

Spraw by jedzenie wyglądało jak z bajki! Nadeszła wiosna – powitaj ją kolorową, wiosenną sałatką!

Wiosna jest wyjątkową porą roku. W ten wspaniały czas wszystko nabiera kolorów – wszędzie wokół kwitną kwiaty, a trawa się zieleni. Dlatego też warto przyrządzić tę wyśmienitą, kolorową sałatkę już z nadejściem wiosny!

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia oleju kokosowego są ogromne!

Wzbogacenie diety o olej kokosowy to cudowny sposób na zwiększenie ilości zdrowych tłuszczy, które spożywamy. Olej kokosowy przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienia. Jest bogaty w przeciwutleniacze, stanowi także dobre źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia dyni makaronowej są wielorakie!

Jej obecność w diecie pomaga stracić na wadze, korzystnie wpływa na zdrowie oczu, a także dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy oraz witamin A i C.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia batatów są różnorodne! Regulują poziom cukru we krwi, pomagają zachować energię, niwelują stres, a także wspierają układ odpornościowy. Są również bogatym źródłem witaminy A i przeciwutleniaczy.

Składniki:

Sałatka:
1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
1 średniej wielkości dynia makaronowa
1/3 szklanki pokrojonych papryk bananowych
1 średniej wielkości batat
1 szklanka świeżego, pokrojonego w kostkę sera mozzarella (lub sera wegańskiego)
5 małych, słodkich papryk pokrojonych w kostkę
1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę

Sos sałatkowy:
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
1 łyżka mieszanki ziół z czosnkiem
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przekroić dynię makaronową na pół, polać każdą połowę łyżką oleju kokosowego, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Batata pokroić w jednocentymetrowe plastry i podsmażyć na oleju kokosowym. W trakcie przyrządzania dyni makaronowej i plastrów batata, wymieszać resztę składników w misce. Przygotować sos sałatkowy: roztopić olej kokosowy i dodać do niego mieszankę ziół z czosnkiem oraz sól. Gdy sos będzie gotowy, wlać go do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami. Kiedy dynia makaronowa i cząstki batata będą przyrządzone, dodać je do sałatki.

Całość zamieszać i podać na stół. Smacznego!

Autor: Katarina Marks