Skip to main content

Wykorzystaj Olej Konopny do maksimum

Olej konopny jest jednym z najbardziej zrównoważonych i pożywnych olejów naturalnych. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega 6 oraz omega 3 w idealnej proporcji (3:1), zalecanej dla utrzymania optymalnego zdrowia i w związku z tym, może być stosowany długoterminowo, aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na NNKT. Olej konopny zawiera mierzalne poziomy kwasu gamma-linolenowego omega-6, który jest niemal tak samo skuteczny w zmniejszaniu ognisk zapalnych, jak omega-3.

Około 80% zawartości tłuszczu w oleju konopnym występuje w postaci kwasów tłuszczowych. Piętnaście mililitrów oleju konopnego zaspokaja zalecane dzienne zapotrzebowanie na NNKT. Jednakże do uzyskania optymalnych korzyści, zarówno dla zdrowia, jak i kondycji, wyższe poziomy mogą być konieczne.

Ze względu na zawartość NNKT w oleju konopnym, zaczyna się on psuć od chwili otwarcia i ekspozycji na działanie powietrza. Ponadto, jest wrażliwy na światło i zbyt intensywne naświetlenie może skutkować pogorszeniem jakości oleju. Otwarta butelka oleju konopnego może być wykorzystywana od 6 do 12 tygodni.  Z tego powodu olej konopny powinien być przechowywany w lodówce, w celu spowolnienia naturalnego procesu pogarszania się jakości oleju.

Wysokiej jakości, tłoczony na zimno, nierafinowany olej konopny ma jasny, zielony odcień i pyszny, orzechowy, trawiasty smak. Rafinowany olej konopny jest przezroczysty, o smaku słabym lub bez smaku. Taki rodzaj oleju ma niewiele, jeśli w ogóle, korzyści zdrowotnych, które posiada nierafinowany olej konopny tłoczony na zimno i należy unikać jego stosowania.

Jak to ma miejsce w przypadku jakości jakiejkolwiek żywności lub suplementów, najważniejsze jest skąd pochodzi dany produkt. Olej konopny jest trudny w produkcji, więc należy kupować olej konopny od renomowanej firmy, która korzysta z najlepszych nasion i najprostszych technik przetwarzania (bez użycia ciepła), ponieważ w procesie przetwarzania mogą zostać uszkodzone wrażliwe NNKT. Taki zakup zapewni nam olej wysokiej jakości.

Informacja dla osób biorących udział w zawodach – olej konopny może zawierać śladowe ilości THC, co może doprowadzić do nieudanej próby antydopingowej. Niemniej jednak, szkodniki zwykle omijają konopie z daleka, umożliwiając uprawianie rośliny bez użycia pestycydów, zgodnie z obecnymi zaleceniami dotyczącymi zdrowego stylu życia.

Nasiona konopi są bogatym źródłem składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie, na wiele sposobów. Oto niektóre z korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia oleju konopnego:

  • idealny stosunek kwasów omega 3 do omega 6
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • zmniejsza stany zapalne oraz łagodzi zapalenia stawów
  • zmniejsza objawy PMS
  • poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego
  • przyczynia się do poprawy zdrowia skóry i włosów

Gotowanie może również uszkodzić wrażliwe NNKT zawarte w oleju, a co za tym idzie, zniwelować korzyści jakie oferuje olej. Bądź co bądź, ponieważ olej charakteryzuje się niskim punktem dymienia, gotowanie na nim nie wychodzi zbyt dobrze. Aby cieszyć się wszystkimi korzyściami, jakie oferuje olej konopny, wystarczy dodać go do dressingu sałatek, makaronów, warzyw, koktajli, zup i sosów domowej roboty. Należy pamiętać, aby dodawać olej konopny po tym jak zupy, warzywa lub makaron się ugotują, aby nie uszkodzić wrażliwych NNKT.

Koniec końców, olej konopny jest doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, pod warunkiem, że jest pozyskiwany, przetwarzany i przechowywany w odpowiedni sposób. Uwzględnienie go w diecie nie tylko poprawi ogólny stan naszego zdrowia, ale również wzmocni i poprawi wygląd skóry oraz włosów. Stosowanie tych wskazówek pozwoli utrzymać olej konopny w pełni mocy i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Autor: Matt Chapman

Źródło:

http://www.sunwarrior.com/news/get-hemp-oil/