Wegański szef kuchni Jason Wrobel odpowiada na wniosek fana robiąc fantastyczny surowy deser oparty na brzoskwiniach.
Surowy wegański deser „Peach Cobbler” [placek brzoskwiniowy]
Składniki:
Brzoskwinie
- 2-3 białe brzoskwinie, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka nektaru palmy kokosowej [lub twój ulubiony płynny słodzik]
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Spód
- 1 szklanka kruszonych pekanów (orzechy pekan)
- 1 łyżeczka wanilii (mielonej)
- szczypta soli
- ok. 160-170 gramów daktyli
- dodaj ½ miarki Mieszanki Wojownika Sunwarrior o smaku wanilii (opcjonalne)
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania brzoskwiń. Pokrój je w cienkie plastry i polej delikatnie nektarem kokosowym [lub swoim ulubionym płynnym słodzikiem], posyp cynamonem i wymieszaj wszystko.
Następnie przygotuj spód. Wrzuć do robota kuchennego pekany, wanilię i sól. Uruchom robota i stopniowo dodawaj daktyle, aż uzyskasz konsystencję ciasta. Dla dodatkowego białka w deserze, dodaj trochę Mieszanki Wojownika Sunwarrior o smaku wanilii.
Aby fantazyjnie ułożyć swoje dzieło – gdyż lubimy desery z klasą – użyj formy do ciast. Ułóż stworzoną mieszankę spodu na dnie formy i ugniataj, ułóż brzoskwinie, a następnie posyp więcej mieszanki na górze. Usuń formę i masz prosty, surowy deser brzoskwiniowy, za który twój żołądek szybko ci podziękuje.
[Poniżej filmik, jak przygotować powyższy przepis – w języku angielskim]
Autor: Jason Wrobel
Źródło: http://www.sunwarrior.com/